Många rykten har vuxit upp runt detta namn:  Är det initialerna av hans två barn Ellen och Paul? Eller är det förkortningen för ”Elektrisk Pendel-Automat“? Hur som helst: Den ELPA har blivit synonymt med kvalitet trappbelysningstimer och spelar fortfarande en viktig roll.

Det hela började 1921, med det första Schwenk tiduret

för trapphus, företagets grundare Paul Schwenk utvecklade så att ljuset i trapphuset inte alltid behövde vara tänt: Den första Theben produkten för energisparande hade fötts och ledde 1930 till utvecklingen av den framgångsrika trappautomaten ELPA.

”Använd tiden, den går så snabbt härifrån!”

Dessa rader från Goethes ”Faust” hade Paul Schwenk, 1928 i satt upp lobbyn på det nya bolagets byggnad på i Reinsburgstraße 103 i Stuttgart. Här producerade 30 medarbetare på fem våningar trappautomater och kopplingsur. Idén till den energisparande trapphusbelysningen genomförde Paul Schwenk redan i sitt mästerstycke 1917. Här utvecklade han en ”3-minuters omkopplare för trapphusbelysning”. 1930 har tiden kommit: Den första trappautomaten ELPA med pendel och kvicksilver serietillverkas. Början av en otrolig framgångssaga : Med över 30 miljoner enheter sålda är ELPA en synonym för trappbelysningstimer.

Flytta till Haigerloch

Paul Schwenk var en övertygad demokrat och kritisk mot tredje riket. För att fly från Gestapo i Stuttgart, letade han efter ett lämpligt hus på landet. Vilket han hittade i Haigerloch. Den tidigare restaurangen Rose var efter en omfattande ombyggnad bolagets nya byggnad. Efter Paul Schwenks död 1944 och valutareformen på hösten 1948 börjande hans son Paul Eberhard Schwenk med att bygga upp firman på nytt. Familjeföretaget kom snabbt igång igen. Beställningar kommer in och bredvid den loyala lojala kärnarbetskraften kommer nya ansikten till, liksom senare vd:n Werner Herl.

I huset Rose blir det långsamt trångt och man påbörjar nybyggandet på Hohenbergstraße. Därefter flyttar deltillverkningen (stansning, borrning och vridning), följt av andra produktionsområden efter expansionen av den nya byggnaden. 1970 är samtliga Theben anställda slutligen återförenade under ett tak i den moderna anläggningen på Hohenbergstraße.

Historia 1961 Theben växt natt 1
Historia 1964 Produktion
Historia 1971 Produktion
Historia 1984 Produktion 4
Historia 1984 Produktion 5

En passion för innovation

Ett framgångsrik familjeföretag kombinerar det bästa av tradition och innovation. I grundarfamiljerna Herl och Schwenk är det sedan knappt 90 år tradition, att utveckla innovativa produkter kring temat ”tid”. 1977 anmälde Theben patent för ”vridbar kopplingsskiva”:

Stickkontakt-timer theben-timer 26

1977 sökte Theben patent för en "vridbar kopplingsskiva": vilket även idag gör det möjligt att omedelbart växla mellan dag- eller veckoprogram i analoga tidur och klocktermostater som RAMSES 782. Samma år sökte man också patent för "stickkontakt-timern", som nu har sålts i över 30 miljoner exemplar.

Digital timer TERMINA 1000

TERMINA 1000 var 1983 den första digitala timern från Theben: 2,2 kg hightech döljer sig bakom det 257 x 128 mm stora, vita höljet. Snabbt blir det dock betydligt mindre, den bara 35 mm breda TR 611 har sex manöverknappar vilka gör den mycket användarvänlig.

Rumstermostat RAMSES 797

Sedan 1995 är Theben medlem i KNX Association och arbetar tillsammans med andra ledande tillverkare med att göra KNX till en världsstandard. 1984 kom den digitala klocktermostaten RAMSES 797 ut på marknaden. Med sin för den tiden innovativa telefonfjärrkontroll erbjöd den möjligheten att slå på värmen via en telefonlinje för att spara energi och ändå komma in i ett behagligt varmt hem.

 

Bostadskomfort-styrning LUXOR

2005 utvecklade vi med LUXOR den allra första styrningen för bostadskomfort. LUXOR "programmerades" med hjälp av en skruvmejsel i aktuatorn. En av de stora fördelarna var den enkla installationen. Det har man tagit fasta på även i den smarta efterföljaren LUXORliving som kom 2017.

Theben Haigerloch, produktion Madertal

Från Haigerloch ut i världen

Ett framgångsrik familjeföretag kombinerar det bästa av tradition och innovation. I grundarfamiljerna Herl och Schwenk är det sedan knappt 90 år tradition, att utveckla innovativa produkter kring temat ”tid”. 1977 anmälde Theben patent för ”vridbar kopplingsskiva”.

 

 • 1971: Det första utländska försäljningsbolaget i Frankrike "Theben S.a.r.l." grundas.

 • 1973: Med grundandet av dotterbolaget PEZET GmbH för verktygs- och plastteknik utökas produktionen i Haigerloch ytterligare.

 • 1992: Det italienska försäljningsdotterbolaget "Theben S.r.l." i Milano grundas.

 • 1996: Genom att överta och grunda dotterbolaget Timeguard Ltd. i London investerar Theben i försäljningen i Storbritannien.

 • 2001: Även inom OEM-lösningar breddar man utbudet och bygger upp säljavdelningen "tts - theben tekniska system".

 • 2007: Genom övertagandet av High Technology Systems AG, Schweiz (HTS) – närvarodetektorns uppfinnare – blir Theben (Schweiz) AG till Theben HTS AG.

 • 2008: Theben engagerar sig inom området Smart Metering och blir på så sätt det första och enda företaget som kan erbjuda en gateway som uppfyller kraven enligt PTB-A 50.7.

 • 2010: Aktiviteten på den asiatiska marknaden utökas betydligt och en filial i Singapore öppnas.

 • 2013: I och med att filialen i Nederländerna grundas 2013 förstärker företaget sin närvaro på denna marknad kraftigt.

 • 2017: Fyra i rad! Theben grundar filialer och dotterbolag i Sverige, Finland, Norge och Australien.

 • 2019: En ny filial för produktområdet närvaro och rörelsedetektorer etableras i Österrike.

 • 2020: Joint venture GIC Theben Automation Private Ltd. med fokus på "byggnadsautomation" grundas i Indien.