Närvaro- och rörelsedetektor

Närvarodetektorer och rörelsedetektorer - helt enkelt uppenbart

Vare sig det gäller entréer eller förrådsutrymmen, i privata hem eller kommersiella byggnader - Theben erbjuder den perfekta närvarodetektorn och rörelsedetektorn för vägg- och takmontering för varje användningsområde. Alla enheter är lätta att montera och enkla att använda. De hjälper också till att spara energi genom närvaro- eller rörelseberoende belysningsstyrning och att öka komforten och säkerheten både inomhus och utomhus. Förutom de klassiska enheterna erbjuder Theben även enheter för användning i KNX-system och för belysningskoncept enligt DALI-2-standarden.

Närvarodetektorer och rörelsedetektorer - helt enkelt uppenbart

Vare sig det gäller entréer eller förrådsutrymmen, i privata hem eller kommersiella byggnader - Theben erbjuder den perfekta närvarodetektorn och rörelsedetektorn för vägg- och takmontering för varje användningsområde. Alla enheter är lätta att montera och enkla att använda. De hjälper också till att spara energi genom närvaro- eller rörelseberoende belysningsstyrning och att öka komforten och säkerheten både inomhus och utomhus. Förutom de klassiska enheterna erbjuder Theben även enheter för användning i KNX-system och för belysningskoncept enligt DALI-2-standarden.

Vad är skillnaden mellan en närvarodetektor och en rörelsedetektor? Närvarodetektorer fungerar enligt samma princip som rörelsedetektorer: De registrerar värmestrålning i sin omgivning eller i sitt detektionsområde. Om värmestrålning registreras i detektionsområdet, till exempel av en person som närmar sig, omvandlar närvarodetektorn den till en mätbar elektrisk signal. När ljusstyrkan sjunker under den inställda tröskeln slås lampan på.

Skillnaden mellan rörelsedetektorer och närvarodetektorer ligger i sensorernas känslighet. Närvarodetektorer har mycket känsligare sensorer än rörelsedetektorer och registrerar även de minsta rörelserna. De känsliga sensorerna delar upp närvarodetektorns detekteringsområde jämnt i upp till 1 000 zoner. Som ett schackbräde löper zonerna genom hela detekteringsområdet. Även minimala förändringar i värmebilden, t.ex. när man skriver på ett tangentbord i ett öppet kontor, registreras. En rörelsedetektor reagerar däremot endast på större förändringar i värmebilden och är därför främst lämplig för tillämpningar som omfattar större, gående rörelser eller utomhus.

En annan skillnad mellan rörelsedetektorer och närvarodetektorer är ljusmätningen. En rörelsedetektor mäter ljusstyrkan en gång när den tänder ljuset på grund av en rörelse. Om den registrerar rörelse i det fortsatta förloppet, till exempel på morgonen i ett kontorsrum, justeras överkörningstiden gång på gång. Ljuset förblir alltså påslaget trots att dagsljuset borde vara tillräckligt nu och det inställda ljusstyrkavärdet sedan länge har överskridits. Ljuset lyser alltså i onödan.

Närvarodetektorer däremot mäter ljusstyrkan permanent: om ett individuellt inställt ljusstyrkevärde överskrids, släcker närvarodetektorn ljuset, även om den upptäcker rörelse. Förutom energikostnader sparar detta också mycket koldioxid.

För vilka tillämpningar är närvarodetektorer eller rörelsedetektorer lämpliga? Närvarodetektorer och rörelsedetektorer erbjuder ett enormt antal tillämpningar inomhus och utomhus och uppfyller även de mest krävande kraven på bekväm och energieffektiv ljusstyrning. Här är några exempel:

  • Sanitära lokaler och tillhörande utrymmen: Automatisk, rörelseberoende belysning av en (restaurang)toalett utan dagsljus. Medan rörelsedetektorn aktiveras av PIR-sensorn ställer den integrerade mikrofonen in uppföljningstiden. Rekommendationer: Närvarodetektor theMura S180-101 B UP, närvarodetektor thePiccola P360-100 DE eller rörelsedetektor LUXA 103-100 UA.
  • Förrådsrum utan dagsljus: I ett litet förråd utan fönster bör ljuset tändas automatiskt när någon kommer in i rummet och - för att spara energi - även släckas igen efter en bestämd tid.  Rekommendation: Rörelsedetektor Mova S360-100 DE, närvarodetektor Ronda S360-100 DE eller rörelsedetektor Mura S180-100 UP.
  • Trapphus utan dagsljus: Automatisk belysning av ett fönsterlöst trapphus i ett parkeringshus. Rekommendation: Rörelsedetektor Mova P360-100 UP, närvarodetektor Ronda P360-100 M UP eller rörelsedetektor Mura S180-100 UP.
  • Fuktiga rum: Närvaroberoende belysningsstyrning i omklädningsrum med duschar kräver en hög skyddsklass. Detta beror på att det i dessa rum finns en risk för att närvaro- och rörelsedetektorer kan utsättas för stänkvatten. Rekommendationer: Rekommendationer: Närvarodetektor theRonda S360-100 UP, rörelsedetektor thePiccola S360-100 DE eller närvarodetektor theRonda S360-100 DE.
  • Entréer, foajéer och lobbyer: Närvaroberoende belysningsstyrning, t.ex. i en administrationsbyggnads entré, även från stor höjd. Rekommendation: NärvarodetektorRonda P360-100 M UP eller närvarodetektorPrema P360-101 E UP.
  • Korridorer, hallar och utrymningsvägar: Automatisk belysning av en lång korridor med stora fönster. Mittemot fönsterfasaderna finns kontor vars väggar delvis är gjorda av glas. Rörelser i kontoren får inte påverka belysningsstyrningen i korridoren. Rekommendation: Närvarodetektor (korridordetektor) Passa P360-101 UP.
  • Kontor och arbetsplatser: Närvaroberoende ljus- och klimatstyrning av enskilda arbetsplatser. Belysningen bör kunna slås på och av vid behov från skrivbordet via fjärrkontroll. Vid kortvarig närvaro i rummet bör ljuset inte vara på i mer än två minuter för att spara energi. Det är önskvärt med en dynamisk anpassning av överkörningstiden till användarens beteende. Rekommendation: Prema S360-100 E infälldnärvarodetektor.
  • Kontor och salar med öppen planlösning: Komplex ljusstyrning i ett öppet kontor med ljusmätning på fönsterfronten med dagsljusinsläpp samt på den mörkare korridorsidan. Beroende på de luxvärden som uppmäts där ska ljuset i hela kontoret slås på. Rekommendation: NärvarodetektorPrema P360-101 E UP eller närvarodetektor PlanoSpot 360 DALIDE.
  • Idrottshallar: När man går in på spelplanen i en idrottshall ska lampan tändas automatiskt. Var och en av de tre spelplatserna ska kopplas om oberoende av varandra. En plan är 21 meter bred och 30 meter lång. Sporthallen har stora fönsterfronter med dagsljusinsläpp. Rekommendation: NärvarodetektorRonda P360-100 M UP eller närvarodetektorPrema P360-101 E UP.
  • Klassrum, seminarierum och konferensrum: Oberoende, närvaro- och ljusstyrningsberoende styrning av tre DALI-belysningslister i ett klassrum eller seminarierum. Belysningsscenarier som kan kallas upp via fjärrkontroll är önskvärda. Det infallande dagsljuset ska utnyttjas optimalt. Rekommendation: NärvarodetektorRonda P360-330 DALI UP.
  • Lager, bibliotek och arkiv: Rörelseberoende belysning av enskilda gångar i ett lager. Gaffeltruckar eller anställda i huvudgången får inte utlösa ljus i tvärgångarna. Ljuset bör endast tändas där när man går in i de tvärgående korridorerna. Rekommendation: Närvarodetektor (korridordetektor) Passa P360-101 UP.

Närvarodetektorer kan göra mer än bara lysa Med närvarodetektorer från Theben har du alla möjligheter till energieffektiv och intelligent belysningsstyrning. Förutom den klassiska tillämpningen för belysningsstyrning i kontor, korridorer och offentliga byggnader kan du också styra värme och luftkonditionering beroende på närvaro. Detta sparar energikostnader och minskar koldioxidutsläppen avsevärt. Närvarodetektorer reagerar på minsta rörelse och mäter samtidigt ljusstyrkan i rummet. Om ingen rörelse längre registreras eller om ett individuellt definierat värde för ljusstyrkan överskrids, stänger närvarodetektorn automatiskt av ljuset.

Fördel med fyrkantigt område för detektering   Det kvadratiska detektionsområdet är idealiskt för de allra flesta rum där närvarodetektorer används. Detta gör det möjligt att placera de enskilda detektorerna på ett perfekt sätt. Utan luckor och utan onödiga överlappningar. Utan blinda fläckar. Detta förenklar planeringen, minskar installationsarbetet, sparar energi och sänker kostnaderna. Detta beror på att det vanligtvis krävs färre enheter på grund av det kvadratiska detektionsområdet.

Optimal planering av närvarodetektorer och rörelsedetektorer Den som vill placera, använda och styra ljuset på rätt sätt redan från början gör klokt i att använda den kostnadsfria Ljussimuleringen Relux. Relux erbjuder professionell planeringsprogramvara för utformning och genomförande av komplexa belysningsstyrningsuppgifter. Programvaran för planerare, arkitekter och belysningsdesigners är baserad på många tillverkares belysningslösningar och uppskattas av användare över hela världen. Theben är en Relux-medlem i produktgruppen Sensorer.

Med CAD-planeringsprogrammet RED kan planer skapas professionellt och effektivt. Tack vare det integrerade symbolbiblioteket kan detektionsområdena för Theben rörelsedetektorer och närvarodetektorer snabbt och tillförlitligt inkluderas i planerna.